PM Malaysia Americanophobia

Sejak DOJ (badan keadilan Amerika) mengisytiharkan penemuan yang membabitkan  PM Najib di dalam kasus aktiviti penggubalan wang haram di negara itu hingga Jho Low dan Reza terdakwa dan kini sedang dalam proses kehakiman.

Sejak dari itulah pergerakan Perdana Menteri, Najib Razak selaku Ketua Negara tampak terbatas. Tidak lagi hadir dipersidangan besar dunia, apa lagi kalau lokasinya di Amerika. 

Ini kita perasan, sejak tempat PM Najib Razak (Malaysia) sebagai pengerusi mesyuarat WMD (isu percambahan senjata api) pada bulan Ogos yang lepas di PBB digantikan oleh Timbalannya, Zahid Hamidi. Kenapa TPM Zahid Bukannya PM Najib Razak

Yang juga menjadi tanda tanya pada masyarakat ialah kenapakah PM Najib Razak tidak menziarahi kuburan Allahyarham Datuk Dr Haron Din yang disemadikan di California, Amerika walaupun berpeluang. Apa lagi sebelum itu beliau beriya iya ingin membawa balik jenazah Allahyarham ke tanah air. Kerana secara kebetulannya persidangan terbesar PBB yang melibatkan 193 negara termasuklah Malaysia sedang berlangsung di New York, Amerika Syarikat.

Tapi tidak dihadiri oleh PM Najib Razak walaupun pada lazimnya sebagai Ketua Negara beliaulah yang sepatutnya pergi. Bukannya Timbalan Perdana Menteri, Zahid Hamidi sebab persidangan yang dikenali sebagai UN General Assembly itu cukup penting yang akan membincangkan isu-isu antarabangsa, meliputi keamanan dan keselamatan.

Adakah Perdana Menteri Malaysia sedang dalam Americanophobia kerana ada perkara yang amat ditakuti?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s