Taktik Kotor UMNO Mempertahankan Kemenangan Pilihanraya  

Admin tertarik dengan penjelasan ini kerana ia luar dari pemahaman admin dan mungkin juga pembaca. Sebelum ini admin berpendapat yang dimaksudkan dengan sistem yang dimanipulasi ialah
hanya menjurus kepada akta semata-mata dimana akta itu dimanipulasi hingga masyarakat tidak tahu bagaimana prosesnya tapi dalam diam ia sudah terjadi dan tampak benar berdasarkan perlembagaan yang telah terlebih dahulu digubal.

Seperti contoh, imuniti pada agensi dan pemimpin pemimpin kerajaan. Dimana kesalahan mereka dilindungi dan tidak ada pihak boleh mendakwa mereka. Kecuali bila kesalahan itu melibatkan musuh mereka.

Berbeza dengan apa yang digambarkan berdasarkan gambar rajah ini, menunjukkan bagaimana sistem diperlakukan secara halus. Kawasan mengundi yang dikuasai oleh parti bukan kerajaan atau pembangkang dipecahkan menjadi blok blok kecil. Menyebabkan kekuatan pembangkang berkurangan dengan demikian UMNO mudah mendapat kemenangan, memandangkan kemenangan kerusi di Malaysia menggunapakai kiraan yang dipanggil First Past The Post dan bukannya Proposal Representation seperti di negara negara maju. 

Seperti juga halnya dengan taktik mengkaji persempadanan semula dengan menambah DUN atau Parlimen di daerah daerah yang telah dikenal pasti, tujuannya untuk mengukuhkan kemenangan UMNO. Hemmm

Nampak tak tipu muslihat UMNO, cukup licik demi kuasa yang perlu dipertahankan. Pada mereka taktik ini bukannya satu penipuan tapi sebahagian daripada usaha memperkasa SPR atau demokrasi, kepala otak. Hemmm

UMNO sedar, mereka tidaklah kuat mana sebab itulah mereka terpaksa mencari jalan supaya penipuan boleh dilakukan. Dek kerana itu kita rakyat Malaysia kena sedar dan bangkit dengan menyokong parti parti bukan kerajaan supaya tidak ada lagi kawasan yang boleh dimanipulasi atau diputihkan.

Tapi kalau selepas itu pun UMNO tetap mendapat kemenangan, bolehlah rakyat Malaysia keluar dengan beraninya di tengah jalan bagi menuntut keadilan. 

#politikbolos #sabahubah

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s