Jalan Bengkok Diatas Jambatan Yang Lurus – 1MDB (Husni) 

Kawan kawan tahukah menurut bekas Menteri Kewangan kedua Datuk Ahmad Husni Hanadzlah. Ketika menjawab soalan dari Ahli Parlimen Sepang Mohamed Hanipa Maidin di Dewan Rakyat.

Kerajaan Malaysia terpaksa membayar bunga hutang sebanyak RM2.7 bilion setahun berasaskan jumlah hutang terkumpul 1MDB yang mencecah RM42 bilion sejak enam tahun yang lalu.

Akibat perkara yang tidak masuk akal inilah, setahun selepas itu Ahmad Husni Hanadzlah meletakkan jawatan sebagai Menteri Kewangan kedua dan semua jawatan di dalam UMNO. Dan kalau kita hayati penyebab dan keluhannya sebelum meletakkan jawatan dimana seolah olah tidak ada tempat di dunia ini untuk melaksanakan kerja dengan jujur. Dengan kata lain syarikat 1mdb yang diselia dibawah Kementerian Kewangan sarat dengan arahan salahguna kuasa. Seolah olah anda berjalan bengkok diatas jambatan yang yang lurus, bila bila masa anda terjatuh ke dalam gaung.

Dan Kawan kawan, kalau kita hubung kaitkan hutang berbilion ini dengan anda sebagai rakyat Malaysia. Sebenarnya hutang itu adalah hutang anda dan anda sama sekali tidak boleh mengelak. Bagaimana mungkin anda boleh lari sedangkan bayi dalam kandungan pun, tidak terkecuali dari hutang ini.

Cara bagaimana pemerintah mengutip hutang itu daripada anda ialah melalui perlaksanaan GST, penarikan balik subsidi dan melalui jabatan jabatan kerajaan yang memperkenalkan pengurusan yang berbayar dan banyak lagi.

Dan kawan kawan tahukah perkara yang tersirat disebalik cadangan terbaru Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia, Noh Omar. Bahawa mana mana pihak yang berminat dan berkemampuan memberi pinjaman perumahan kepada rakyat Malaysia maka mereka boleh membuat permohonan. Menunjukkan ekonomi Malaysia sedang gawat akibat bebanan hutang 1MDB dan hutang tertentu. Yang mana sebahagian kutipan dari semua sumber asas negara digunakan untuk membayar bunga hutang 1MDB, bakinya barulah digunakan untuk menjalankan operasi pentadbiran negara. Kerana itulah tauke tauke Kaya diundang sebagai alternatif kepada keluhan rakyat.

Kawan kawan, hutang RM42 bilion ini datang pinjaman 1mdb. Belum lagi hutang tertentu yang terpaksa dibuat bagi menampung plan pembangunan dan operasi. Dan kalau hutang hutang itu dijumlahkan, hutang negara telah mencecah lebih dari RM656 bilion.

Soalnya, bila agaknya hutang sebanyak ini akan berjaya dilangsaikan, sedangkan negara hanya bergantung pada sumber asas yang sedia ada? Kalau menjual sebahagian khazanah negara mungkin ada cerita.

Jadi dimasa yang akan datang, bagaimana agaknya nasib diri dan anak cucu kita ya?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s