Syor Minta Menteri Pertahanan Malaysia Meletakkan Jawatan – Penculikan


Berbalik pada insiden penculikan yang berlaku pada malam semalam yakni pada  11hb September 2016 sekitar jam 10.40pm di perairan Pom Pom, Semporna.

Insiden kali ini melibatkan tiga korban terdiri dari juragan, mekanik dan krew kapal ikan aka kulibu.

Sedihnya semasa kejadian, Menteri Pertahanan Malaysia, Datuk Hissamuddin sedang berada di Tawau, Sabah bagi merasmikan mesyuarat persidangan perwakilan UMNO Tawau/Kalabakan 2016. 

Isunya sejak Datuk Hissamuddin memegang portfolio Kementerian Pertahanan sudah berlaku beberapa  insiden penculikan khususnya di pantai timur Sabah. Walaupun tidak lama sebelum kejadian ini mereka telah memperkenalkan pelbagai jalan penyelesaian. Tapi masih menemui jalan buntu. 

Ironinya kalau senario seperti ini berlaku di negara negara maju seperti Jepun dan Korea sudah lama Menteri yang terbabit meletakkan jawatan. Masih ingat lagi tak, berita tragedi feri persiaran yang terlanggar terumbu karang hingga mengorbankan 300 mangsa dan beberapa lagi yang hilang. Tidak lama selepas itu, Perdana Menteri Korea Selatan, Chung Hong Won secara rela meletakkan jawatan. Katanya, “Saya memohon maaf kerana tidak dapat menghalang perkara ini berlaku dan tidak dapat memberi respon atas perkara ini”

Tapi di Malaysia, masih ada peluang bagi menghalang insiden penculikan dari berulang tapi masih gagal malah terus diberikan kepercayaan. 😉 

Baik, kalau tidak mampu menghentikan kekalutan ini walaupun selepas  berbelanja ratusan juta melalui Esscom, maka ada baiknya Menteri Pertahanan Malaysia meletakkan jawatan. Kalau tidak sanggup, mari kita balik ke era pemerintahan British dimana setiap Kampung dibekalkan senjata api yang diselia oleh Ketua Kampung yang berkelayakan. Kalau tidak boleh juga menerima dua cadangan diatas apa kata bubarkan saja Parlimen dan DUN dan adakan pilihanraya umum, kita cari parti yang lebih layak menjadi pemerintah. 

Sabah ni cukup malang, dua portfolio yang bertanggungjawab menjaga keselamatan masyarakat Sabah telah gagal melaksanakan tanggungjawab mereka. Seorang Menteri Pertahanan Malaysia,  seorang lagi Ketua Menteri Sabah, selaku Pengerusi Keselamatan Negeri Sabah. Oleh itu bukan saja Menteri Pertahanan yang wajar meletakkan jawatan secara rela tapi juga Ketua Menteri Sabah. Apa macam? 

Advertisements

2 thoughts on “Syor Minta Menteri Pertahanan Malaysia Meletakkan Jawatan – Penculikan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s