Insiden Culik Terbaru Di Pom Pom, Semporna. 

TAWAU – Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) mengesahkan berlaku satu kes culik di perairan Pom Pom, Semporna malam tadi.

Komander Esscom, Datuk Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid ketika dihubungi Bernama berkata pihaknya menerima laporan kes berkenaan pada pukul 1.59 pagi tadi.

“Saya hanya boleh mengesahkan telah berlaku satu kes culik di mana sebuah bot telah ditahan dan tiga orang telah diculik.

“Maklumat lanjut akan dikongsi oleh Pesuruhjaya Polis Sabah dalam satu sidang akhbar,” katanya.- Bernama

Sudah berulang kali kejadian seperti ini berlaku dalam masa yang sama kita, secara peribadinya admin menyeru pada masyarakat Sabah, agar ada pihak yang wajar dipertanggungjawabkan ekoran ketidakhormian di negeri Sabah. Khususnya di bahagian pantai timur Sabah.

Di Sabah individu yang layak dipertanggungjawabkan ialah Pengerusi Keselamatan Negeri Sabah yakni Ketua Menteri Sabah, Musa Aman.

Bukan bermakna dengan ini kita membenci keperibadian Musa Aman tapi apa yang berlaku hingga menyulitkan masyarakat harus dicari jalan penyelesaiannya. Bukan lain yang gatal lain yang digaru. Hemmm

Nah tengok sekarang, apa yang berlaku. Jangan malah mengundang kejadian yang tidak diingini, ini kerana kalau orang sudah kelaparan mereka sanggup berbuat apa saja. Maksud admin jalan penyelesaian yang diperkenalkan oleh Esscom dan Ketua Menteri Sabah tu, adakah patut penggunaan enjin pam bot diharamkan pada nelayan yang rata ratanya miskin. Lepas itu kawasan atau laut yang dibenarkan pada nelayan bagi mencari sesuap nasi pula dibataskan. Jadi kalau nelayan itu tidak berkeupayaan, mereka nanti makan apa?

Itulah lain kali, biar cerdik. Letakkan Tuhan di hadapan sebelum membuat keputusan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s