Orang Sabah Mahu Royalti Bukannya Pengarah Petronas – Najib Razak (Musa Aman) 

Sejak kerajaan tempatan Sarawak dibawah kepimpinan Adenan Satem disanjung kerana memperjuangkan hak rakyatnya keatas Petronas. Di susuli suara lantang mantan Naib Presiden UMNO Malaysia, Datuk Shafie Apdal terhadap royalti minyak. Seperti yang kita ketahui, kalau Petronas enggan memberikan royalti 40% maka biarlah orang Sabah pula yang mengambil alih perniagaan Petronas.

Maka barulah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman menyibukkan diri walaupun dalam kerangka politik semata-mata. Ibarat budak kecil yang sedang menangis kuat tapi terdiam selepas menerima sebiji gula gula. Murahan 😉

Apa yang dikehendaki oleh rakyat Sabah ialah tuntunan berupa royalti 40% bukannya jawatan dalam Petronas. Jawatan sebagai ahli lembaga atau pengarah Petronas hanya menguntungkan satu pihak, apa lagi individu itu sudah tentu dari kalangan kroni. Dimana ia tidak menguntungkan masyarakat Sabah secara keseluruhannya.

Apa, Musa Aman ingat orang Sabah ni bodoh bodoh kah. Alahai

Merujuk pada perkembangan yang berlaku pada hari ini, sempena lawatan PM Najib Razak ke Kudat, Sabah. Petronas melalui PM Najib Razak aka MO1 telah menawarkan jawatan sebagai ahli lembaga atau pengarah Petronas kepada setiausaha kewangan negeri Sabah. Dan perkembangan ini dianggap sangat murni oleh Musa Aman. Hemmm

Untuk makluman kawan kawan, admin ini pernah menghadiri satu mesyuarat atau perjumpaan bersama MTEM sekitar tahun 2013 yang diadakan di Kota Kinabalu. Agenda mesyuarat berkisar soal kepentingan masyarakat Sabah dalam perniagaan Petronas, khususnya dalam bidang keusahawanan.

Selain membincangkan agenda mesyuarat. Pengerusi mesyuarat juga bercerita mengenai kegagalan Musa Aman dalam menjaga kepentingan orang Sabah di dalam Petronas.

Kawan kawan tahukah, selama ini sememangnya MTEM ada mendesak Musa Aman agar melantik seorang ahli lembaga Petronas dari kalangan orang Sabah. Memandangkan Petronas Sabah antara penyumbang terbesar kepada Petronas itu sendiri. Tapi Musa Aman pada ketika itu tidak mengambil peduli. Menurut pengerusi yang hanya difikirkan oleh Musa Aman ialah peluang mendapatkan projek di dalam Petronas. Hello kawan, bukan admin yang cakap tapi pengerusi Mesyuarat. Demi Allah, nanti admin sertakan gambar admin sebagai bukti semasa admin menghadiri mesyuarat berkenaan, itupun kalau ada yang tidak percaya. Tapi percayalah, admin tidak mahu dituduh sebagai menunjuk nunjuk.

Makanya admin cukup pelik, hanya selepas Adenan Satem dan Shafie Apdal bercakap soal Petronas, barulah Musa Aman menyibukkan diri. Cukup cukuplah, orang Sabah sudah masak dengan permainan politik seperti ini. Bererti selepas ini semakin rakus lah kroni Musa membolot semua peluang yang ada dalam Petronas.

#politikbolos #sabahubah

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s