Sarawak Batal Permit Pekerja Petronas Dari Luar Sarawak. 

KUCHING: Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem mempertahankan pendirian akan membatalkan permit kerja petugas Petronas dari luar negeri ini sekiranya arahan moratorium yang dilaksanakan pada masa ini gagal.
Beliau berkata, anak-anak Sarawak sendiri akan mengambil alih tugas itu jika Petronas masih berdegil dengan memberhentikan anak Sarawak yang menjadi kakitangan syarikat itu dan menggantikannya dengan petugas dari luar Sarawak.

“Sekarang kita sedang membekukan permit kakitangan Petronas dari luar Sarawak dan kita sentiasa mahukan rakyat Sarawak diberikan keutamaan. Dan jika anda gagal berbuat demikian, kami akan bekukan permit kerja anda (Petronas).

“Langkah seterusnya, kalau itu juga tidak berhasil, kita akan membatalkan permit kerja yang telah diberikan dan menggantikannya dengan rakyat negeri (Sarawak) kita sendiri,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Makan Malam Bersama Anak-Anak Sarawak bertempat di salah sebuah hotel terkemuka di Johor Baharu, malam kelmarin.

“Kita tidak akan melaksanakannya semua sekali, tetapi ia adalah secara berperingkat-peringkat dan selain itu, kita tetap mahukan royalti Sarawak dinaikkan dari lima peratus kepada lebih dari lima peratus,” tegasnya.

Ketika ini kebanyakan sumber petroleum dan gas Petronas di negara datangnya dari Sarawak, terutamanya dari Miri dan Bintulu.

Difahamkan, kerajaan negeri diwakili Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas dan Setiausaha Kerajaan Negeri Tan Sri Datuk Amar Mohamad Morshidi Abdul Ghani akan mengadakan pertemuan bersama Petronas bagi membincangkan amalan pengambilan dan pemberhentian kakitangan Petronas dari Sarawak.

Perkara tersebut timbul berikutan tindakan syarikat minyak dan gas utama itu sebelum ini memberhentikan sekurang-kurangnya 13 pekerja anak Sarawak ekoran penstrukturan semula syarikat tersebut, sekali gus memaksa Adenan untuk melaksanakan arahan moratorium terhadap permit kerja warga Petronas dari luar Sarawak serta-merta.

Adenan berada di Johor bagi merasmikan penutupan Bengkel ‘High Performance Team’ penjawat kanan kerajaan negeri Sarawak

Sumber klexpreess.

Memang kerajaan negeri boleh mengambil alih perniagaan Petronas, seperti yang disuarakan oleh Datuk Shafie Apdal.

Bukan pula bermakna dengan ini kerajaan negeri bersikap autonomi tapi apa yang dilakukan adalah untuk kebaikan masyarakat negeri itu sendiri.

Tidak ada maknanya negeri terkenal kaya raya tapi majoriti masyarakatnya masih berada di takuk kemiskinan. Seperti mana Sabah.

Kawan kawan yakinlah apa yang dilakukan oleh Ketua Menteri Sarawak, Adenan Satin tidak akan mampu dilakukan oleh Ketua Menteri Sabah, Musa Aman. Ini kerana Datuk Musa Aman tidak akan berani menongak arus, kerana selama ini sikap membodeklah yang telah mempertahankan kedudukannya. Memberikan rumah mewah dan wang berguni guni pada isteri MO1 itu perkara yang biasa.

Dan apa yang dilakukan oleh Datuk Anifah Aman melalui kumpulan My Sabah bagi menuntut perjanjian 1963 hanyalah retorik selain untuk menutup mulut bekas Peguam Negara, Datuk Gani Patail dari terus membicarakan skandal 1mdb?

#politikbolos #sabahubah

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s