Tukar Balik Dari Ekuiti Kepada Royalti – Petronas 

Tidak pula admin sangka, rupanya Brother Jamawi kurang arif bab royalti ni. Kurang mampu membezakan antara ekuiti dan royalti yang selama ini dibayar oleh Petronas pada pemerintah negeri Sabah berdasarkan persetujuan awal.

Seolah olah dengan kenyataan Brother Jamawi diatas kerajaan negeri Sabah telah berpuashati melalui pegangan ekuiti sebanyak 30% berbanding royalti 5%.

Sebelum Datuk Harris Salleh akur bagi menandatangani royalti 5%. Banyak peristiwa pelik yang telah berlaku hingga terpaksa mengorbankan jiwa Ketua Menteri Sabah pada ketika itu, Tun Fuad Stephen yang terlibat dalam insiden double six. Seminggu selepas insiden itu, barulah Datuk Harris Salleh bersetuju menandatangani perjanjian royalti minyak 5% dengan Petronas. Ini kerana menurut Datuk Harris Salleh, daripada tidak ada langsung lebih baik akur dengan pemberian 5% walaupun tidak berpatutan. Apa lagi pada masa yang sama Akta Pembangunan Petroleum 1974 yang melibatkan sempadan pemilikan laut atau kawasan minyak terus dipertahankan oleh Federal sekaligus kekal menjadi milik mereka. 

Sekaligus menolak dakwaan kononnya adanya  penurunan kuasa dari Federal kepada kerajaan negeri Sabah seperti yang ditulis oleh Brother Jamawi diatas. 

Membuat orang Sabah menjadi pengemis terhormat di bumi sendiri sehinggalah ke hari ini. Luar biasa, permainan UMNO ni, sungguh bermentalitikan penjajah.

Dalam bahasa ekonomi, ekuiti bermaksud sesuatu yang anda laburkan dan akan berlaku perubahan atau dipanggil pemegang saham, yang mungkin untung atau rugi. Manakala royalti adalah hak negeri keatas galiannya. 

Bererti persetujuan yang ditandatangani oleh Datuk Harris Salleh dimana Sabah menerima royalti 5% telah ditukar kepada bentuk saham. Tapi admin tidak pasti sejak dari tahun berapa ia diperkenalkan.

Membawa maksud lain, hak orang Sabah keatas sumber minyak akan terus dinafikan melalui agensi Petronas. Seolah olah negeri Sabah sebuah syarikat atau pelabur asing yang melabur di Malaysia. Bahasa kasarnya, mencuri barang milik sendiri)

Isunya mampukah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman membetulkan keadaan ini, yakni menukar balik ekuiti kepada royalti walaupun mungkin dia sendiri yang meluluskannya sebelum menjelangnya PRU yang ke 14 dan kemana sudah dana dari royalti atau ekuiti selama ini telah dibelanjakan?

Admin percaya, semua kebenaran diatas timbul akibat kenyataan sebelum ini oleh mantan Naib Presiden UMNO Malaysia, Shafie Apdal berkaitan pengambilan alihan Petronas jika Petronas tidak sanggup memberikan royalti 40% pada negeri Sabah dan beberapa perkara yang berkaitan.

#politikbolos #sabahubah 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s