Sarawak Tahan Pemberian Permit Pekerja – Petronas 

Sarawak Menahan Pemberian Permit Pada Pekerja Petronas Yang Berasal Dari Luar Sarawak.

Petronas tidak lagi akan boleh mengambil warga negara Malaysia dari luar Sarawak untuk mengisi pekerjaan di negeri itu selepas kerajaan negeri menghentikan pengeluaran permit kerja baru.

Menurut akhbar The Borneo Post, keputusan berkenaan diumumkan oleh Timbalan Ketua Menteri Sarawak Datuk Seri Douglas Uggah Embas.

“Moratorium kerajaan negeri ini berkuatkuasa serta-merta bagi semua permohonan permit kerja baru untuk kakitangan Petronas dari luar Sarawak yang berhasrat bekerja di Sarawak,” katanya yang dipetik akhbar itu.

Beliau berkata kerajaan negeri sedang menunggu laporan terperinci daripada Petronas mengenai jumlah anak Sarawak yang bekerja dengan syarikat minyak berkenaan di negeri itu.

Langkah itu berikutan aduan bahawa Petronas menamatkan perkhidmatan rakyat Sarawak daripada operasinya di negeri itu walaupun jumlah rakyat tempatan sudah cukup rendah.

Sumber Malaysiakini (isi penting).

Kita nampak sekarang sejauh mana pemimpin pemimpin Sarawak memperjuangkan nasib masyarakatnya aka Sarawakian.

Menyekat pemberian permit kerja luar dari negeri Sarawak antara cara yang mereka nampak dan berkesan. Walaupun pada hakikatnya Sarawak diperintah oleh BN aka bertuankan UMNO.

Keberanian ini didorong oleh kerana Sarawak diperintah oleh totally parti tempatan Sarawak. Nah senario ini yang kita kehendaki supaya pentadbiran kerajaan negeri Sabah diperintah oleh parti tempatan, seperti mana gagasan Datuk Shafie Apdal selepas keluar daripada UMNO. Keatas pemilikan Petronas. Dimana kalau Federal tidak sanggup memberikan royalti 40%, Sabah yang ambil alih perniagaan Petronas selepas itu kita berikan Federal (mereka)  40%, bakinya orang Sabah yang punya. Ini antara azam Datuk Shafie Apdal, selain pemberian tanah secara adil kepada masyarakat Sabah.

Kerana itu kita mohon pada semua lapisan masyarakat Sabah, agar pada kali ini menyokong penuh kepimpinan Datuk Shafie Apdal, berikan beliau kepercayaan tanpa berbelah bahagi, supaya pembelaan dapat direalisasikan keatas semua lapisan masyarakat Sabah. In Shaa Allah.

Bukan pula bererti selepas ini nanti kerajaan Sabah menolak kerjasama dengan Federal. Hanya pada bidang tertentu yang  menyentuh kepentingan masyarakat Sabah.

#politikbolos #sabahubah

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s