PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar Pemanas Dan Kayu Ukur.

image

PRK kali ini merupakan kayu ukur kepada kualiti akal dan prinsip rakyat Malaysia yang diwakilkan pada masyarakat atau pengundi di Sungai Besar dan Kuala Kangsar. PRK ini juga bukan sekadar kayu ukur kepada kepimpinan PM Najib Razak yang  tercalar tapi lebih daripada itu, seperti dakwaan pihak tertentu, kemenangan BN di PRK kali ini akan menutup semua skandal yang menyelubungi PM Najib Razak selaku Presiden UMNO, sebelum berhadapan dengan PRU14 yang akan datang.

Apa lagi PRK ini berlangsung di tengah tengah skandal 1MDB yang masih belum terjawab dengan baik. Masih ramai pihak yang tertanya tanya, kemana perginya dana 1MDB yang disalurkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia, walaupun Gabenor Bank Negara, Zety Aziz pernah membuat gesaan supaya dana yang dipinjamkan dipulangkan balik sebelum beliau bersara tapi tidak mendapat peduli. 

Benarkah rakyat Malaysia, berpegang pada prinsip yang menjunjung kebenaran dimana yang benar tetap benar dan wajib dibetulkan sebelum meneruskan sokongan. Adakah jati diri yang terpuji ini ada pada diri rakyat Malaysia atau gebang saja lebih.

PRK ini menghidangkan pertandingan tiga penjuru di Sungai Besar, Budiman Mohd Zohdi daripada BN, Azhar Abdul Shukur daripada AMANAH dan Abdul Rani Osman daripada PAS dan empat penjuru di Kuala Kangsar BN diwakili Mastura Mohd Yazid, calon PAS, Dr Najihatussalehah Ahmad, calon AMANAH diwakili Prof Dr Ahmad Termizi Ramli dan calon bebas, Izat Bukhary Ismail Bukhary.

Dijangka pada PRK kali ini Dr M akan turun berkempen atas tiket deklarasi rakyat. Deklarasi rakyat merupakan gerakan yang bertujuan menyedarkan rakyat Malaysia khususnya keatas beberapa isu dan hubungannya dengan masa depan negara. Persoalan sama ada pengundi di dua PRK ini akan terpengaruh atau masuk angin keluar asap, itu lain cerita. Sebab sudah menjadi menjadi fitrah manusia adakalanya mereka bersetuju pada perkara yang salah, iya lah kalau semua penduduk di dunia ini memahami apa yang dikatakan baik benar dalam erti kata yang sebenarnya tidak ada lah negara negara yang terjerumus dalam krisis kewangan yang teruk. Memaksa rakyatnya berhijrah keluar negara semata-mata ingin meneruskan hidup.

Menurut admin, pengundi kenalah jelas kenapa parti yang anda sokong perlu diberikan kemenangan. Kalau BN, kenapa BN perlu menang, kalau pembangkang, kenapa mereka perlu diberikan kemenangan, kenapa.? Barulah undi yang diberi, mampu membawa makna kepada parti, sekaligus menyumbang kepada pergolakan politik semasa. Seperti contoh, kalau BN kalah sudah tentu barisan kepimpinan PM Najib Razak akan berusaha lebih gigih bagi membetulkan diri mereka sebelum menjelangnya PRU14. Tapi kalau menang, maka kemenangan ini akan diambil kesempatan oleh pemuka pemuka BN yang tidak bertanggungjawab, akan terus membuat perkara mengikut suka hati mereka. Sebaliknya kalau pembangkang yang menang, mereka akan mendapat kekuatan bagi mengimbangi pentadbiran negara yang pada pendapat rakyat, perlu dibetulkan. Tengok, seperti yang berlaku sekarang, rakyat yang bertanggungjawab memberikan kemenangan pada parti BN tapi hanya mendapat  sedikit kebaikan berbanding pemain politik atau pemuka politik. Walaupun pemuka pemuka itu telah mendapat kelebihan, tapi tidak melihat pada masyarakat sekeliling yang memerlukan bantuan.

Memandangkan penggal lima tahun pemerintahan tinggal berbaki dua tahun. Maka PRK pada kali ini, amat menuntut kebijaksanaan. Walaubagaimanapun, kalau BN yang mendapat kemenangan besar, nah cukup setakat ini saja politik pembangkang. Berkubang saja di negeri Selangor dan Pulau Pinang. Akibat terlalu kemaruk menjadi pemimpin, adakah patut PRK sekecil dan sesingkat ini pun  ada pertandingan empat penjuru. Alahai. Jangan lagi berangan mahu menawan Putrajaya. Bolehlah admin katakan barang mustahil. 😂😂😂

Apapun keputusannya selepas ini, harus kalian akur, terutamanya masyarakat politik di  Semenanjung. Mana mana pihak yang menyokong pemerintah teruslah menyokong BN, sebaliknya yang menyokong pembangkang sokonglah sama ada PKR, DAP, PAS atau saja Amanah. Pandai pandailah membawa diri, harus di ingat bukan hanya kumpulan tolol yang berlagak ahli politik yang mengharapkan sesuatu dari politik itu sendiri  tapi kalian juga yang telah berusaha keras demi parti, kalian juga perlu meneruskan hidup dan ada cita cita  seperti mereka. Jangan lembu punya susu tapi sapi yang dapat nama, anda yang menggigit jari tidak sudah.

Paling tidak sama samalah kita merasai apa yang akan berlaku selepas ini. Pada orang Sabah, duduk dan perhatikan pergolakan ini.

Selamat berkempen dan membuang undi di PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar. Admin 😎

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s