Hutang Negara Bertambah Rakyat Yang Bayar.

image

Andai tuntutan International Petroleum Investment Company (IPIC) yang dimiliki oleh Abu Dhabi melalui Mahkamah Arbitrasi Antarabangsa London berjaya, maka pemerintah Malaysia akan dibebani oleh kewangan sebanyak RM 26.7 bilion atau AS$6.5 bilion!

Ertinya ekonomi Malaysia akan berada dalam situasi yang amat kritikal. Akibat bebanan hutang yang melampau dan ini akan menambah beban rakyat Malaysia yang sebelum ini disusahkan oleh GST.

Mahu tidak mahu rakyatlah yang akan bertanggungjawab bagi melunaskannya. Kalau bukan rakyat, siapa lagi.?
Jangan pula berlagak menunjuk temberang, kononnya tidak terlibat ya. Hemmm

Teringat cerita negara Greek. Mulanya ramainya yang kurang mempercayainya. Malah sempat menjadi modal politik menyebabkan pembangkang menjadi pemerintah tapi sayang pembangkang sendiri tidak berjaya memulihkan ekonomi yang semakin tenat. Setelah nyata, barulah rakyatnya terhegeh hegeh di tengah jalan, tersungkur layu di depan mesin ATM. Menangis macam budak hingusan. Terpaksa meminta bantuan dana dari kesatuan Eropah.

Tapi itulah, kerana ramai yang dunguk melihat parti UMNO melebihi masa depan negara hanya kerna mereka berkepentingan maka terpaksa kita turut bersikap “pandai” seperti mereka. Alahai

Apa lagi admin sedar dan tahu, pemerintah ini tidak akan mengakui kesalahan mereka, walau apapun yang terjadi. Kuasa tetap dipertahankan.

Walaubagaimanapun kalau krisis ini nyata telah melanda negara maka pada ketika itu harus ada pihak atau kumpulan besar yang mesti dipertanggungjawabkan. Jangan lagi bagi muka pada mereka, kerna mereka jelas adalah manusia manusia tidak bertanggungjawab, tidak memahami fungsi politik dalam erti kata yang sebenarnya.

Herdik mereka, sepuas yang mungkin. Apa lagi negara ini bukan milik mana mana pemimpin. Walaupun ada pihak yang mendakwa wang negara bukannya wang rakyat.

Ambil mu…….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s