Penahanan Rafizi Dibawah Akta OSA, Salah – Ezam

image

Admin tertarik dengan kenyataan bekas tahanan ISA Mohamad Ezam Nor. Pada tahun 2001 beliau telah didakwa di bawah (akta rahsia rasmi) OSA kerana memiliki dokumen penyelewengan yang melibatkan Rafidah Aziz, tahun berikutnya beliau dipenjarakan.

Tapi pada tahun 2003 beliau dibebaskan kerna penghakiman mendapati pemenjaraan dibawah akta OSA hanya sah bila melibatkan hal yang boleh menggugat keselamatan negara bukannya pendedahan penyalahgunaan kuasa. Itupun memerlukan bukti yang kukuh dan melalui proses yang benar.

Pada petang semalam Yb Pandan, Rafizi Ramli telah ditahan oleh anggota keselamatan di depan pintu pagar Parlimen atas dakwaan telah melanggar akta rahsia rasmi OSA. Ekoran pendedahannya keatas agensi tertentu. Rafizi telah dibawa ke Bukit Aman untuk disoal siasat.

Dibawah adalah entri Facebook Mohamad Ezam Nor yang admin rujuk :-

Menahan rafizi atau sesiapapun dibawah OSA adalah tindakan yang salah dan langkah kebelakang.saya sudah tegaskan berkali2 baca hujahan penghakiman hakim KN Segara pd tahun 2003 yg membebaskan saya setelah 2 tahun ditahan..penahanan itu diputuskan salah.byk ruang pencabulan hak membongkar rasuah dlm kes itu.penahanan OSA mesti atas asas keselamatan negara semata2 bukan atas alasan lain.

Kihampau Tohoh

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s