Politik Salleh Said Menolak Demokratik

Politik Salleh Said Tidak Boleh Diterima Di Negara Demokrasi.

image

Kita punya Menteri Komunikasi, Datuk Salleh Said ni tidak ada alasan lain, selain mengaitkan gerakan menentang politik PM Najib dengan pemilihan secara demokratik (pilihanraya). Tapi dia sendiri tidak mendukung demokrasi dalam erti kata yang sebenarnya, “PM Najib Razak di pilih secara demokratik, jadi tidak boleh diganti selain melalui proses pilihanraya kerana cara lain akan “melanggar” perlembagaan” (lebih kurang begitulah maksudnya)

Menurut Salleh Said kerjasama pemimpin BN dan pembangkang dalam deklarasi rakyat tidak akan berjaya, mereka umpama tidur satu bantal tapi mimpi lain lain. Begitu juga dengan persoalan calon yang menggantikan PM Najib Razak andai gerakan itu berjaya. Ini semua menjadi batu penghalang kepada gerakan ini.

Realitinya demokrasi tidak hanya terpakai sewaktu pilihanraya. Tapi berfungsi apabila pemimpin yang telah di berikan mandat tidak menjalankan tanggungjawab mereka dengan baik, menimbulkan sangsi rakyat.

Mengheret pemimpin ke mahkamah dan menunjuk perasaan di jalanan adalah juga cara di dalam mengukuhkan demokrasi. Karena sistem demokratik yakni rakyat adalah unit yang mengisi sistem itu sendiri bukannya pemimpin atau ketua semata mata. Tanpa rakyat, demokrasi tidak bermakna. Tidak ada lagi istilah Menteri atau Yang Berhormat. Ertinya rakyat berhak keatas pemimpin dan keseluruhan sistem demokrasi itu sendiri walaupun selepas pilihan raya. Sebab itu jugalah perhimpunan besar besaran dibenarkan dalam perlembagaan. Dimana ketidakpuasan hati rakyat pada pentadbiran dan pemimpin boleh diterjemahkan. Ironinya, perhimpunan akibat ketidakpuasan atau tercetusnya deklarasi rakyat hanya timbul bila rakyat merasa terhimpit ekoran pentadbiran yang kurang cekap atau ada aktiviti yang menyalahgunakan kuasa.

Soal siapa menjadi Perdana Menteri selepas PM Najib Razak mengundurkan diri. Ia bukannya isu besar, bukan juga masalah pada pihak Salleh Said. Persoalan ini cukup mudah untuk diselesaikan, yakni melalui undian MP di dewan Parlimen sementara menunggu pilihanraya yang ke 14.

Jangan Salleh Said ingat, Ahli Parlimen (termasuk dirinya) yang tampak menyokong kuat kepimpinan PM Najib Razak akan terus menyokong. Sedangkan pada masa itu UMNO tidak lagi boleh diselamatkan. Ini politik.

Berdasarkan apa yang “dibimbagi” oleh Salleh Said. Biarkan Dr M dengan deklarasi rakyatnya. Kan diyakini akan menemui jalan buntu. Ada berani.?

(tidak berniat memperlekeh pendapat Datuk Salleh Said tapi terpanggil, sebab apa yang diutarakannya tidak boleh diterima di negara yang mengamalkan sistem demokrasi)

Kihampau Tohoh

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s