Dr M Disiasat Dibawah Akta Hasutan – Jazlan

image

BH: Polis sudah membuka kertas siasatan terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad mengikut Akta Hasutan.

Mengesahkan perkara itu, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamad, berkata tindakan terbabit perlu diambil selepas bekas Perdana Menteri itu mengeluarkan kata-kata berunsur hasutan dengan tujuan menjatuhkan Datuk Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri, ketika berucap pada majlis di Ampang, semalam.

Bukan niat sengaja memperlekeh kemampuan berfikir seorang Menteri atau memperlekeh pentadbiran PM Najib Razak. Tapi Admin terkeliru seolah olah kami ini terlalu bodoh.

Dr M kata, negara ini mesti diselamatkan dari pemerintahan yang bermasalah.(bahasa yang paling beradab walaupun merujuk pada kesalahan yang sangat besar)

Jadi bab mana Dr M telah menghasut rakyat. Adakah menyatakan kesalahan merupakan kesalahan yang melanggar perlembagaan. Perlembagaan apa.?

Bagaimana pula dengan Editor WSJ dan Sarawak Report mereka telah melanggar penyek kedaulatan negara. Dua portal ini paling lantang mengkritik kredibiliti PM Najib Razak dengan mendakwa PM Najib Razak terlibat dengan penyelewengan wang rakyat. Tapi kenapa mereka tidak dikenakan tindakan undang undang.?

Pihak yang berkenaan tahukah, untuk menutup kelantangan atau tuntutan deklarasi rakyat, sepatutnya WSJ dan Sarawak Report yang terlebih dahulu dihadapkan ke muka pengadilan. Baru ada cerita. Barulah tidak ada pihak yang boleh berfikir luar daripada kotak.

Kepada Timbalan Menteri, kami sebagai rakyat memohon tunjuk ajar dari tuan Menteri, bagaimana menggunakan bahasa atau apa ayat yang paling sopan supaya tidak melanggar perlembagaan bila Dr M menggunakannya di kongres rakyat yang akan datang. Tapi pastikan bahasa/ayat itu nanti mudah difahami, mampu menyampaikan masej dengan baik dan terang.?

Nampak sangat takutkan Dr M, tapi kenapa mengata Dr M baling gelas pun tidak pecah. Sekarang apa cerita. Hemmm

Kihampau Tohoh

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s