Mahasiswa Indonesia Bakar Gambar Jokowi.

Gambar Presiden Indonesia, Jokowi di pijak di bakar oleh mahasiswa.

image

Kejadian berlaku Bundaran Majestik, Medan Sumut oleh mahasiswa yang mengelar diri mereka sebagai Aliansi Gerakan Mahasiswa Sumatera Utara.

Kerana mahasiswa berkenaan berpendapat, Jokowi gagal menangani krisis kewangan yang kian memuncak. Tukaran nilai rupiah semakin buruk, menyebabkan harga jualan turut meningkat termasuklah tambang pengangkutan awam, perkhidmatan Internet (BBM) dan kenaikan tarif elektrik.

Tapi tidak ada tindakan keras dari pemerintah terhadap mahasiswa.

Ini kerana pemerintah Indonesia sedar, persoalan di dalam politik harus diselesaikan secara politik. Bukannya diselesaikan di dalam Mahkamah atau secara kekerasan oleh pihak keselamatan.

Kalau di Malaysia apa agaknya tindakan yang akan diambil.?

Adam Adli seperti contoh, diheret ke mahkamah atas dakwaan menghasut, menerusi demonstrasi jalanan dalam satu ceramah, Mei 2013. akibatnya menerima hukuman penjara 12 bulan, nasib baik ditukar kepada denda. Terbaru Ratu Naga di dakwa sebab menghina Perdana Menteri Malaysia.?

Belajarlah menerima pendapat orang lain. Aduiina. Kuasa politik ni sebenarnya sangat sementara. Kalau tidak mampu berlaku adil pada semua orang, tangani lah perbezaan di dalam politik dengan juga politik.

Kihampau Tohoh

Advertisements

One thought on “Mahasiswa Indonesia Bakar Gambar Jokowi.

  1. Adam Adli menghasut supaya orang awam menghuru-harakan negara. Setakat pijak gambar, ludah, kencing dihina dan maki hamun dah perkara biasa dan diterima dengan baik di Malaysia. Malah anda boleh korek hidung berselfie dan seletkan ke wajah pemimpin tiada masalah malahan anda disanjung sebagai wira.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s